We werken zoveel mogelijk thuis. Dat betekent ook dat de auto voor een lange tijd niet wordt gebruikt. Goed voor het milieu en de portemonnee! Maar voor de auto kan dat nadelig uitpakken, bijvoorbeeld omdat de accu uitgeput raakt als de auto te lang blijft staan. Maar er zijn wel een paar tips, waarmee je mogelijke opstartproblemen later kunt voorkomen.Wil je weten wat je met de auto kunt doen? Autobedrijf Rick Hilger zet het voor je op een rijtje.

Accu

Elke auto heeft stille verbruikers, denk aan de klok, radio of kilometerstand. Dit zijn elementen die altijd stroom verbruiken, ook als de auto stilstaat. Dit kost niet heel veel stroom, maar kan na lange stilstand wel voor opstartproblemen zorgen. Rijd daarom af en toe een stukje, zodat de accu weer even kan opladen. 

Heb je een elektrische auto? Dan hoef je niet bang te zijn voor accuproblemen. Een elektrische auto verbruikt namelijk veel minder stroom bij stilstand. En bovendien gebruik je waarschijnlijk een app, waarmee je het accu bereik in de gaten kunt houden. 

Banden

Als de auto langdurig stilstaat, kan er vanwege het gewicht van de auto vervlakking optreden. Dan ontstaat er een soort bobbel in de band, die je voelt tijdens het rijden. Dit worden ook wel ‘vierkante banden’ genoemd. Deze zgn. ‘vierkante banden’ kun je voorkomen door af een toe een stukje te rijden. Lukt dat niet? Dan kun je uit voorzorg de bandenspanning verhogen met 0,5 bar boven de voorgeschreven bandenspanning van jouw auto. Zo blijft de band stevig en zakt de band minder snel door, ook als de auto voor een langere tijd stilstaat.

Remmen

Bij lang stilstaan kunnen de remmen op den duur vast komen te zitten. Vooral als je de handrem gebruikt. Vaak lost dit zich vanzelf weer op door even een stukje te gaan rijden en goed te remmen. Maar in het slechtste geval rijdt de auto niet meer. Gebruik je de auto voor een langere tijd niet, dan kun je de auto beter in de eerste versnelling parkeren dan op de handrem.

Brandstof

Als de auto voor langere stilstaat, is het aan te raden om de auto met een volle tank te parkeren. Zo is er geen ruimte voor lucht en vocht om in de tank te condenseren. Rijd je auto op E10 benzine? Dan is het goed om te weten, dat deze brandstof minder lang houdbaar is dan E5 benzine. Het kan geen kwaad de auto een aantal weken met E10 benzine te laten staan. Maar wanneer de auto voor een langere tijd stilstaat, is het beter om E5 benzine (bij) te tanken. 

Conclusie? Regelmatig rijden!

Door wekelijks te rijden, voorkom je al een hoop gedoe! We moeten tenslotte toch allemaal onze boodschappen doen. Een rit van een kwartier heen en terug is al voldoende om bovenstaande problemen te voorkomen. Controleer nog wel even de vloeistoffen, voordat je gaat rijden. Mocht je vanwege het lange stilstaan toch opstartproblemen ondervinden. Geen probleem! Wij zijn iedere maandag t/m zaterdag geopend voor onderhoud en advies. Maak vandaag nog een afspraak.