Veel aircosystemen lijden onder achterstallig onderhoud. Zonde! Want de airco maakt het rijden een stuk comfortabeler op warme dagen. En houd je als bestuurder fris en alert, wat de veiligheid onderweg alleen maar ten goede komt. Logisch dus dat wij van Autobedrijf Rick Hilger regelmatig onderhoud en controle van de airco aanraden. En wel hierom:

Bacteriële schimmel en stank

Achterstallig onderhoud en een gebrek aan reiniging kan leiden tot bacteriële schimmels in het systeem en die veroorzaken stank in de auto. De airco haalt vocht uit de lucht en daarna loopt het vocht langs de verdamper via de afwatering naar buiten. Het vocht en de temperatuurverschillen zorgen ervoor dat de verdamper een kweekbak wordt van bacteriën. Met een vieze airco grijpen bacteriën en virussen snel om zich heen. Verkoudheid, keelpijn, geïrriteerde luchtwegen, benauwdheid en griep zijn veel voorkomende klachten op het moment dat er sprake is van een vervuilde airco.

Overigens wordt bij het airco-onderhoud óók het pollenfilter (interieurfilter) vervangen, die de frisse lucht in de auto nog eens extra zuivert. Heb je last van hooikoorts? Dan is tijdig vervangen extra belangrijk! Autobedrijf Rick Hilger adviseert om de filters om de 15.000 kilometer te vervangen of tenminste elk jaar.

Energieverbruik

Hoe beter de filter functioneert, des te minder werk de airconditioning of verwarming hoeft te leveren om de gewenste interieurtemperatuur te bereiken. Een slecht onderhouden airco moet veel harder werken voor hetzelfde resultaat en vraagt meer energie dan een goed werkende airco, wat resulteert in een hoger brandstofverbruik.

Comfort en verkeersveiligheid

Een goed onderhouden airco zorgt niet alleen voor comfort, maar draagt ook bij aan de verkeersveiligheid: te hoge temperaturen in de auto hebben effect op je reactiesnelheid als bestuurder. Daarnaast voorkomt een goed werkende airco dat de ramen beslaan bij lagere temperaturen in de herfst en winter. Dus beter zicht naar buiten en minder kans dat je een medeweggebruiker over het hoofd ziet.

Onderhoud van de airconditioning

Een aangenaam en fris interieur dankzij een goed onderhouden airco heeft dus positief effect op de verkeersveiligheid. Daarbij wordt de airconditioning in de auto het hele jaar gebruikt. En zoals bij alles wat je veel gebruikt, is ook aan een airco geregeld onderhoud nodig. Het is verstandig om de airco elk jaar na te laten kijken en om het jaar bij te laten vullen.

Voor de beste service kun je altijd bij Autobedrijf Rick Hilger terecht. Wij beschikken sinds kort ook over de nieuwe R1234YF airco station, waardoor wij ook de aircoservice voor de nieuwste auto’s kunnen uitvoeren. Maar direct een afspraak.