Hoewel de grote en de kleine beurt niet verplicht zijn, is het wel verstandig om je auto tijdig een onderhoudsbeurt te geven. Als je je auto op gezette tijden een grote of kleine onderhoudsbeurt geeft, zal deze makkelijker, of zelfs zonder problemen door de verplichte APK komen. Een auto die niet op tijd zijn onderhoudsbeurt heeft gehad, zal in de toekomst voor meer problemen en hogere kosten zorgen. Maar is het nu tijd voor de grote of kleine beurt? Autobedrijf Rick Hilger legt het je uit.

Verschil grote en kleine beurt

Tijdens de kleine beurt worden standaard de olie en het oliefilter vervangen. Tevens worden vloeistoffen bijgevuld en gecontroleerd. En controleren wij op de belangrijkste punten, zoals: banden, remmen en verlichting. Maar bij Autobedrijf Rick Hilger doen we meer dan dat. Ook testen wij de accu tijdens de kleine beurt en indien nodig zullen wij deze vervangen na overleg met de klant.

De grote beurt is een uitbreiding van de kleine onderhoudsbeurt, met extra werkzaamheden. De auto wordt dan dus op veel meer punten gecontroleerd. Een vaste omschrijving van de grote beurt bestaat niet, want dat is per automerk en type auto verschillend. Tijdens de grote beurt wordt er grondiger onder de motorkap gekeken en er worden meer vloeistoffen gecontroleerd en filters vervangen. Dit verschil in onderhoud is terug te zien in de prijs. We raden je aan om beide beurten eens in de zoveel tijd uit te laten voeren om zo onnodige defecten en reparatiekosten te voorkomen die kunnen ontstaan door achterstallig onderhoud.

Preventief onderhoud kent alleen maar voordelen

Ja, de kleine en grote beurt brengen kosten met zich mee. Maar de nadelige kosten wegen niet op tegen de voordelen! Tijdens de onderhoudsbeurt worden problemen en defecten tijdig opgemerkt. Dit waarborgt de veiligheid van je auto en tevens kunnen defecten zo op tijd worden gerepareerd, voordat zij nog meer schade aanbrengen. Sla je de onderhoudsbeurt over en krijgt jouw auto onverwacht een defect? Dan kan dat vervelend uitpakken. Het kan namelijk de garantie van je auto in gevaar brengen. Bovendien draagt een volledige onderhoudsgeschiedenis bij aan het behoud van de waarde van je auto.

Het juiste moment voor de kleine en grote beurt

Wanneer de kleine of grote beurt nodig is, verschilt per automerk en type auto. Gelukkig is er wel een manier om erachter te komen. In het instructieboekje van de auto kun je de onderhoudsintervallen lezen. Deze intervallen geven het aantal kilometers aan die je kunt rijden voordat de auto weer aan een grote beurt toe is. Op het instructieboekje zijn wel uitzonderingen te bedenken. Als je weinig kilometers per jaar maakt, dan kom je natuurlijk niet zo snel aan het aantal onderhoudsintervallen. Wel betekent dit dat je auto vaak stilstaat. Ook als een auto stil staat kunnen er defecten ontstaan. We schreven hier onlangs nog een blogpost over: “Tips voor als je auto lang stilstaat, vanwege Corona.”

Combineer de grote beurt met de APK

De kosten van een kleine en grote beurt vallen behoorlijk mee, zeker als je kiest voor Autobedrijf Rick Hilger. Maar wil je echt profiteren, combineer dan de grote beurt met de verplichte APK. Je slaat dan twee vliegen in één klap, want je hoeft maar één keer naar de garage en de monteur kan efficiënter werken. Dit scheelt tijd en geld. Vraag vrijblijvend online een offerte op voor reparatie en onderhoud.