Eigenlijk zou je het elke maand moeten controleren: de bandenspanning. De banden zijn namelijk het enige contact dat je auto heeft met het wegdek. Toch wordt het maar al te vaak vergeten. Daarom delen wij vier redenen om de bandenspanning vaker te controleren en vertellen we je meer over de nadelen van een autoband die te hard of juist te zacht opgepompt is. 

Dit is waarom je de bandenspanning regelmatig moet controleren  

Motorolie is van levensbelang voor een goede werking van de motor in je auto. Motorolie heeft namelijk de volgende functies:

 • Veilig de weg op
  De juiste bandenspanning is belangrijk voor de wegligging en daarmee de veiligheid voor bestuurders en andere weggebruikers. Een te lage bandenspanning zorgt voor minder grip op de weg. Dit vergroot de remweg en de kans op slippen. Bovendien is de kans op een klapband groter. Met de juiste bandenspanning voorkom je dus ongelukken!
 • Comfortabel rijden
  Een te hoge bandenspanning zorgt voor een verminderd rijcomfort, doordat de verende werking van de banden deels verloren gaat en je alle oneffenheden in het wegdek voelt. Voor een comfortabelere rijervaring is de juiste bandenspanning dus belangrijk.
 • Goed voor je portemonnee
  Met de juiste bandenspanning ben je minder geld kwijt aan brandstof. Het kost namelijk meer moeite om een zachte band te laten rollen, dan een harde band. Bovendien slijten te zachte of te harde banden sneller en zijn ze dus eerder aan vervanging toe. Regelmatig de bandenspanning controleren, is dus een makkelijke manier om geld te besparen.
 • Beter voor het milieu 
  Als je met de juiste bandenspanning rijdt verbruik je minder brandstof en stoot je minder CO2 uit. Een kleine moeite dus om zo je steentje bij te dragen voor een beter milieu.
   

Kortom, goed opgepompte banden zijn zuiniger, veiliger én beter voor het milieu. Daarom moet je regelmatig de bandenspanning (laten) controleren. Wij adviseren de spanning elke maand te controleren. Hierdoor houd je de banden op spanning, rijd je veilig en comfortabel en bespaar je geld.   

Wat is de juiste bandenspanning?

De juiste bandenspanning verschilt per auto. Je kunt op drie plekken de juiste bandenspanning vinden voor jouw banden, namelijk: 

 • In het instructieboekje van de auto. 
 • Aan de binnenkant van het tankklepje. 
 • Op de sticker aan de binnenzijde van de bestuurdersportier

Er wordt een advies gegeven voor normaal gebruik en een advies voor zwaar belast gebruik, bijvoorbeeld voor als je bepakt en bezakt op reis gaat of er meer mensen in de auto zitten dan normaal. Als je eenmaal weet wat de ideale bandenspanning is voor jouw auto, kun je met een bandenspanningsmeter meten wat je bandenspanning op het moment is.

Bandenspanning meten

Als de bandenspanning niet goed niet is, merk je dit doorgaans snel in het rijgedrag van je auto. Moderne auto’s geven zelfs een waarschuwing op het dashboard. De juiste bandenspanning meet je eenvoudig bij een tankstation of vakgarage, vaak kan je dan direct de band bijvullen of wat leeg laten lopen indien dit nodig is. Dit doe je uiteraard voor alle vier de banden en vergeet hierbij je reservewiel niet. 

Je kunt bij ons altijd binnen rijden. Wij brengen dan gratis de banden op spanning, zodat je weer veilig de weg op kunt.