Het is het hele jaar door belangrijk om je auto goed te onderhouden, maar tijdens de winter heeft je auto het extra zwaar. Met deze tips van Autobedrijf Rick Hilger bereid je de auto voor op de winter en rijd je ‘s ochtends veilig en zonder zorgen de weg op. 

Tip 1: Accu laten doormeten

De accu is misschien wel het allerbelangrijkste waar wij tijdens de kleine en grote onderhoudsbeurt bij Autobedrijf Rick Hilger opletten. Met name in de winter heeft de accu het zwaar te verduren. Een accu presteert minder goed bij lagere temperaturen. Zeker wanneer je auto ‘s winters (en niet te vergeten vanwege Corona) vaker stilstaat. Dat is ook de reden waarom de meeste accu’s in deze periode vervangen moeten worden. Je kunt de accu laten doormeten, om te controleren of deze nog goed genoeg is. Anders kun je hem het beste laten vervangen.

Tip 2: Banden controleren

Zorg dat de bandenspanning op orde is. Winterse temperaturen leiden automatisch tot een afname van de bandenspanning: wanneer de temperatuur daalt, doet de spanning van de autoband dat ook. Om deze afname te compenseren, raden we aan 0,2 bar extra aan de aanbevolen spanning toe te voegen. Controleer ook het profiel op de banden: dat moet minimaal 1,6 millimeter diep zijn. Wanneer het echt winter wordt, kun je beter voor winterbanden kiezen. Winterbanden hebben een ander profiel en zijn beter in staat om water en vuil af te voeren.

Tip 3: Zorg voor voldoende koelvloeistof met antivries

Je zou denken dat koelvloeistof er alleen voor zorgt dat de motor niet overhit raakt, maar niets is minder waar. Ook in de winter is het belangrijk om de koelvloeistof op peil te houden! Koelvloeistof beschermt namelijk jouw motor tegen temperaturen tot min veertig graden. Op het reservoir in de auto kun je lezen of de koelvloeistof bijgevuld moet worden. Of de koelvloeistof voldoende beschermd is tegen vorst, controleer je met een antivriesmeter.

Tip 4: Ruitenwisservloeistof op peil

Veilig rijden, begint met goed zicht. In de winter word je voorruit sneller vies door sneeuw en opspattend water, waardoor je meer ruitenwisservloeistof gebruikt. Controleer of er nog voldoende vloeistof in het reservoir zit en of de vloeistof geschikt is voor temperaturen tot -20 graden Celcius. Ruitenwisservloeistof met antivries herken je aan de blauwe kleur.

Tip 5: Airco controle, ook in de winter!

Je airco aanzetten in de winter, je moet er vast niet aan denken. Maar ook in de winter, biedt een airco comfort. In de winter hebben we vanwege de kou regelmatig last van beslagen ramen, je airco komt hier goed van pas. Droge warme lucht uit de airco is namelijk de meest effectieve manier om weer goed zicht door je beslagen voorruit te krijgen. Ook helpt de airco om vocht uit de auto te drijven. Daarom is het raadzaam om ook tijdens de winter de airco regelmatig aan te zetten en jaarlijks de airco te controleren.

Tip 6: Verlichting controleren

Goed zicht is in alle omstandigheden belangrijk en dat geldt bij slechte weersomstandigheden des te meer. Niet alleen voor jouw veiligheid, maar ook voor andere weggebruikers. Verlichting in donkere dagen is van levensbelang! Test regelmatig de verlichting en zorg voor een reservesetje in de auto. Zorg er bovendien voor dat de lampen van je auto in de winter sneeuwvrij zijn, voordat je de weg op gaat.

Winterklaar met Autobedrijf Rick Hilger

Bij Autobedrijf Rick Hilger helpen wij je graag veilig en zonder zorgen de weg op. Heb je schade? Of hulp nodig bij het winterklaar maken van de auto? Neem contact met ons op, de hoogste kwaliteit voor een vaste scherpe prijs.