In een auto zitten verschillende soorten filters, al deze filters hebben een andere werking. Eén ding hebben ze gemeen: de motor optimaal laten functioneren en het voorkomen van onnodige slijtage. Voor iedere auto wordt een ander formaat filter gebruikt. Zo heb je ronde, vierkante maar ook rechthoekige filters. Benieuwd welke filters er in jouw auto zitten? Autobedrijf Rick Hilger zet het voor je op een rij. Lees gauw verder!  

#1 Oliefilter

Om alle draaiende delen te blijven smeren, wordt de motorolie door de motor heen gepompt. Om daar te komen, gaat de olie eerst langs de oliefilter. De functie van de oliefilter is simpel. De bewegende delen in de motor zijn erg vuil waardoor er brandstofresten in de motor achterblijven. Zodra de olie er langsloopt is de kans groot dat de viezigheid in de olie ook in andere delen van de auto terechtkomt. De oliefilter voorkomt dit probleem. 

#2 Luchtfilter

Om in een motor voor verbranding te zorgen is naast een ontsteking en brandstof ook (schone) lucht nodig. Deze lucht wordt aangezogen en door de luchtfilter gezuiverd. Denk hierbij aan het zuiveren van lucht van stof, pollen of bacteriën. Een motor kan niet goed tegen vervuilde lucht. Een vervuilde luchtfilter zorgt ervoor dat de motor mankementen krijgt omdat het mengsel van brandstof en zuurstof uit balans raakt. Dit resulteert in een hoger brandstofverbruik. Ook kan de prestatie van de motor teruglopen of kan de motor zelfs onregelmatig gaan lopen. De luchtfilter dient bij elke onderhoudsbeurt vervangen te worden. De luchtfilter vind je vaak op of net naast de motor. 

#3 Brandstoffilter

In de brandstoftank zitten veel vuildeeltjes. Om ervoor te zorgen dat deze niet in de motor terechtkomen gaat de brandstof eerst langs de brandstoffilter. Brandstof gaat vanuit de brandstoftank via een brandstofsysteem naar de motor. Ergens in het brandstofsysteem zit de brandstoffilter. De brandstoffilter moet regelmatig vervangen worden, conform de onderhoudsvoorschriften van de auto. Wanneer de brandstoffilter verstopt raakt, loopt de brandstof moeilijker door de filter. Hierdoor komt er minder brandstof bij de motor en kan de motor anders gaan lopen en zich inhouden. Dit kan grote schade veroorzaken aan de motor. 

#4 Interieurfilter

Wanneer je in de auto zit is het fijn als er schone lucht naar binnen wordt gezogen. Om de schone lucht binnen te krijgen gaat alle lucht langs de interieurfilter. Deze filter zuivert de lucht van pollen, stof, vuil of zelfs roetdeeltjes die door het overige werkverkeer worden uitgestoten. Ieder uur stroomt er ongeveer 300 m3 lucht door de filter. Het is daarom belangrijk dat de interieurfilter niet verstopt raakt. Door een vervuilde of verstopte luchtfilter wordt de lucht dus niet meer goed gezuiverd. Dit is niet goed voor je gezondheid. 

Meer weten over de filters in een auto?

Wil je meer weten over de filters in jouw auto? Voor meer informatie of vragen kun je vrijblijvend contact opnemen met Autobedrijf Rick Hilger. Wij helpen je graag verder!