Het is een vaste post op de rekening tijdens de onderhoudsbeurt: het verversen van de motorolie. Maar is dit nou echt nodig? In deze blog leggen wij de vier belangrijkste eigenschappen van motorolie uit en waarom het verstandig is om de motorolie regelmatig te laten verversen. Benieuwd? Lees gauw verder!

Eigenschappen van motorolie

Motorolie is van levensbelang voor een goede werking van de motor in je auto. Motorolie heeft namelijk de volgende functies:

 • Smeren
  Motorolie zorgt ervoor dat de verschillende onderdelen van de motor langs elkaar kunnen bewegen met zo min mogelijk wrijving tussen de metalen oppervlakken van deze onderdelen.
 • Koelen
  Motorolie heeft naast smeren ook een verkoelende werking. Als er geen smering is, vindt er teveel wrijving plaats. Dan loopt de temperatuur op en bestaat de kans dat de oppervlakken van de onderdelen aan elkaar plakken. Hierdoor kunnen onderdelen beschadigen.
 • Reinigen
  Bij het reinigen van de motor, denk je vast niet als eerste aan motorolie. Toch heeft motorolie naast smeren en koelen ook een reinigende werking. Door het verbrandingsproces ontstaat er vervuiling in de motor. Deze vuildeeltjes worden door het reinigende vermogen van de motorolie weggepoetst en getransporteerd naar de filter. Deze reinigende vermogen is echter niet oneindig, daarom moet de motorolie regelmatig ververst worden.
 • Beschermen
  Naast het smeren, koelen en reinigen van de motor, zorgt motorolie er ook nog eens voor dat de motor soepel draait en dat slijtage tot een minimum beperkt wordt.

Tijdig de motorolie laten verversen

Nu je weet dat de functie van motorolie verder gaat dan alleen smeren, ben je vast niet verrast dat de gevolgschade van het niet op tijd verversen van de motorolie aanzienlijk groot is voor de auto. Regelmatig olie verversen helpt het motoroppervlak schoon te houden, zodat je auto beter blijft presteren. We raden je aan om dit één keer per jaar te doen. Maar als je meer dan 20.000 kilometer per jaar rijdt, moet de motorolie zelfs vaker ververst worden. 

Ook als je niet veel rijdt doe je er verstandig aan om de motorolie jaarlijks te laten verversen. Doordat je weinig kilometers maakt, kan de olie juist meer vervuilen omdat de motor waarschijnlijk minder vaak en korter op temperatuur komt. Hierdoor vervuilt het filter ook sneller en kan het vochtgehalte in de olie toenemen, wat weer ongunstig is voor de smering van de motor.

Let op dat je de juiste motorolie gebruikt

Gebruik altijd de juiste motorolie. Verkeerde motorolie kan namelijk schadelijk zijn voor de motor. Bij Autobedrijf Rick Hilger gebruiken wij altijd de olie die bij je auto past. Wij verversen de olie bij een grote beurt en kleine beurt.