Het is zover: de verlaging van de maximumsnelheid. Op bepaalde delen van de snelweg mogen personen- en bestelauto’s overdag nog maar 100 kilometer per uur rijden. Waarom vindt deze verandering plaats en wat is het effect hiervan? Wij zetten het voor u op een rij. Lees gauw verder! 

Terugdringen van de stikstofuitstoot

In november 2019 heeft het kabinet besloten dat de maximumsnelheid op de snelwegen omlaag gaat, om zo de uitstoot van stikstof omlaag te brengen. Naast het terugdringen van de stikstofuitstoot wordt met deze maatregel ook CO2 bespaard. 

Per wanneer is de nieuwe maximumsnelheid geldig?

Van 12 t/m 16 maart heeft de overheid alle verkeersborden vervangen. Vanaf maandagochtend 16 maart geldt dan ook de maximumsnelheid van 100 kilometer per uur. Op sommige trajecten gaat de nieuwe snelheidslimiet al eerder in. Zodra de nieuwe borden zichtbaar zijn, bent u verplicht zich aan de nieuwe snelheid te houden. 

De verlaagde maximumsnelheid is echter niet altijd van toepassing. Tussen 19.00 en 06.00 uur mag er op diverse plekken nog de snelheid van 120 of 130 kilometer per uur worden gereden. Dit is geldig op de plekken waar voorheen deze snelheden ook gelden. 

Voor- en nadelen van de nieuwe maximumsnelheid

Het grootste nadeel van de verlaging van de maximumsnelheid is dat het reizen u meer tijd zal gaan kosten. Dit is alleen niet altijd het geval. Overdag rijdt bijna niemand gemiddeld 130 kilometer per uur wanneer er veel verkeer is op de weg. 

Naast het voordeel dat het beter is voor het milieu, zullen er ook minder files ontstaan. Doordat het snelheidsverschil met trucks en ander groot verkeer lager wordt, wordt er minder geremd en van baan gewisseld. Hierdoor ontstaan er minder files. Uiteindelijk wordt het door deze maatregel hopelijk kalmer, overzichtelijker en veiliger op de weg. 

Meer weten?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem dan contact met ons op of kom bij ons langs!