Heerlijk koele lucht in de auto, terwijl het buiten snikheet is. We kunnen bijna niet meer zonder onze grote vriend: de airco. Hoe zorg je ervoor dat jij je airco optimaal gebruikt? Autobedrijf Rick Hilger geeft je tips voor het slim en duurzaam gebruik van je airco in de auto. Lees snel verder!

Tip 1:  Zet de airco pas aan als je rijdt 

De snelste manier om een warme auto af te koelen is door zoveel mogelijk ramen en deuren open te zetten en de warme lucht eruit te laten. Zet vervolgens pas de airco aan als je rijdt. Ook is het niet verstandig om tijdens het gebruik van de airco, de ramen van de auto open te zetten. Dit kost vooral veel energie en brandstof en heeft niet heel veel zin. 

Tip 2: Zorg voor regelmatig onderhoud

Regelmatig onderhoud is essentieel voor een goed functionerende airco. Bij een airco servicebeurt wordt onder andere het koelmiddel bijgevuld. Een airco verliest gemiddeld 10% koelmiddel per jaar. Als je dit te laat bijvult kan de compressor kapot gaan en de reparatie kost een stuk meer dan regelmatig bijvullen van het koelmiddel. Bekijk hier wat Autobedrijf Rick Hilger voor jouw airco kan betekenen. 

Tip 3: Schakel de airco tijdig uit 

Ben je bijna op je bestemming? Zet dan de airco ongeveer 10 minuten tot een kwartiertje voor aankomst uit. In de vijftien minuten dat de airco uit staat kan de verdamper goed drogen. Als je de airco pas uit zet als de motor uit staat, kan de verdamper niet goed opdrogen en zorgt dit voor mogelijke bacteriegroei en nare luchtjes. Daarnaast kunnen jij en de inzittenden alvast langzaam wennen aan de buitentemperatuur. Zo is de overgang van een koele auto naar de warme buitenlucht minder heftig. 

Tip 4: Zorg dat de airco wekelijks aanstaat

Om ervoor te zorgen dat een airco goed blijft werken is het belangrijk om deze regelmatig even te aan te zetten. Door tien minuten de airco te gebruiken zorg je ervoor dat de afdichtingen in het systeem soepel en gesmeerd blijven. Gebruik je een airco te lang niet dan kunnen de afdichtingen uitdrogen en gaan lekken. Hierdoor kan de airco niet optimaal presteren en is de kans groot dat deze kapot gaat. 

Tip 5: Gebruik de recirculatie stand bij hoge buitentemperaturen

De meeste auto’s hebben een recirculatiestand voor de airco. Door deze net na het instappen aan te zetten koelt het snel af in de auto. Het is echter niet aan te raden om deze stand de hele tijd aan te houden. Na enige tijd wordt deze lucht muf omdat steeds dezelfde lucht wordt gerecirculeerd. Schakel dus na enige tijd over naar de ‘gewone’ airco stand van de auto. 

Airco Service bij Autobedrijf Rick Hilger

Wil je jouw airco in topconditie hebben voordat je tropische temperaturen tegemoet gaat? Met de airco service van Autobedrijf Rick Hilger wordt jouw airco zorgvuldig nagekeken en aangevuld. Lees meer over onze aircoservice of maak snel een afspraak