Het is weer zover: uw auto moet binnenkort gekeurd worden. Maar hoe gaat u goed voorbereid naar een APK keuring? Goede voorbereiding is het halve werk. Met deze tips voorkomt u onnodige kosten. Lees snel verder!

Wat is een APK keuring?

De APK is de jaarlijkse keuring die een auto ondergaat. Om deel te nemen aan het Nederlandse verkeer moet u de APK doorkomen. In Nederland worden er rond de 6,7 miljoen auto’s APK gekeurd. De keuring geeft aan of de auto voldoet aan de wettelijke veiligheids- en milieueisen en of hij goed staat geregistreerd in het kentekenregister. Zonder APK keuring bent u niet verzekerd en kunt u een flinke boete ontvangen.

Veelvoorkomende APK afkeurpunten

Om goed voorbereid te zijn op uw APK keuring zetten wij de veelvoorkomende afkeurpunten voor u op een rij: 

  • Te lage bandenspanning 
  • Remproblemen 
  • Banden met onvoldoende profiel 
  • Beschadigde ruitenwissers 
  • Defecte of onjuiste verlichting 
  • Lekke uitlaat

Zorg dat alle lampen functioneren

Werkt alle verlichting naar behoren? Het is belangrijk om te controleren of alle lampen goed functioneren, zowel aan de voor- als achterkant. Test de koplampen, richtingaanwijzers, achteruitrijverlichting en de remlichten. Vaak wordt de kentekenverlichting vergeten, dus controleer dit ook voor de zekerheid. 

Controleer de bandenspanning en profieldiepte

Zijn uw banden nog op spanning en zit er voldoende profiel op? De profieldiepte zijn de groeven in het midden van de band en dient wettelijk minimaal 1,6 mm te zijn. Beide kunt u makkelijk zelf controleren. Bij een benzinepomp kunt u de banden oppompen en met de Tread Wear Indicator kunt u de profieldiepte meten. Vergeet niet dat alle vier uw banden aan het wettelijke minimum horen te voldoen. Nieuwe banden nodig? Kom dan langs onze garage, wij helpen u graag!

Check of de ruitenwissers en ruitensproeiers werken

Controleer uw ruitenwissers en vervang ze indien nodig. Zowel uw ruitenwissers als de ruitensproeiers moeten goed werken. Daarnaast is dit het juiste moment om de ruitenvloeistof bij te vullen of te vervangen. Heeft u nieuwe ruitenwissers nodig? Vraag ons om advies voor de juiste ruitenwissers. 

Luister naar uw uitlaat

Het kan geen kwaad om voorafgaand aan de keuring even te luisteren naar het geluid van de uitlaat. Wanneer u een ongewoon geluid constateert, is het goed om deze voor de keuring te laten repareren of vervangen.

 Is uw auto klaar voor de APK?

Wilt u uw auto APK laten keuren? U kunt bij ons terecht voor een reguliere APK keuring voor zowel benzine als diesel personenauto’s en lichte bedrijfswagens. Voor vragen of het maken van een afspraak kunt u contact met ons opnemen. Wij staan voor u klaar!