Schokdempers leveren een belangrijke bijdrage aan het weggedrag van de auto. Zo is het de schokdemper die ervoor zorgt dat oneffenheden in het wegdek opgevangen en geneutraliseerd wordt en je niet stuiterend over de weg rijdt. Maar het ‘dempen’ van de schok, is niet het enige doel an sich. In deze blog leggen wij jou het belang uit van goed werkende schokdempers en waarom je deze geregeld zou moeten laten controleren. 

Belangrijk voor grip op de weg 

Schokdempers zijn onlosmakelijk verbonden met de veringen in de wielophangingen van je auto. Als je met je auto in een kuil of over een bult rijdt, zal de schokdemper de terugslag van de vering ‘dempen’ en minder krachtig maken. Door de controle die de schokdempers uitoefenen op het gedrag van de veringen, maakt dat de schokdemper belangrijk is voor de auto wanneer het aankomt op wegligging en grip op de weg: 

Kortere remweg

Wanneer de schokdempers niet goed werken, maken de banden minder goed contact met het wegdek. Je vergroot hiermee de kans op aquaplaning en verlengt de remweg aanzienlijk. Zeker bij onverwachte omstandigheden, zoals: het maken van een noodstop of extreme weersomstandigheden. Hoe groter de slijtage van de schokdempers, hoe langer de remafstand. 

Betere wegligging

Wist je dat goede schokdempers meer invloed hebben op de wegligging van de auto dan winterbanden? Schokdempers vangen trillingen en schommelingen van de auto op. Dit zorgt uiteindelijk voor meer stabiliteit in bochten en bij zijwindgevoeligheid. Hierdoor blijft de auto beter bestuurbaar. Versleten schokdempers maken de auto instabiel, waardoor de wegligging ernstig verslechterd met alle gevolgen vandien. 

Minder bandenslijtage

Daarnaast leiden schokdempers die hun beste tijd hebben gehad tot extra en onregelmatige slijtage van de banden. Hierdoor vermindert het contactoppervlak van de band met het wegdek. Dit vergroot het risico op ongelukken. Zodra dit merkbaar is, raden wij je aan om de schokdempers tijdig te laten controleren.

Meer comfort

Wist je dat versleten schokdempers een autorit extra vermoeiend maken? Niet alleen voor jou als bestuurder, maar ook voor alle inzittenden? Onrustige bewegingen in de auto leiden zelfs tot wagenziekte. Daarnaast brengt het een extra stuk comfort met zich mee, wetende dat je niet als gevaar voor jezelf of andere weggebruikers op de weg rijdt. 

Schokdempers zijn van levensbelang 

Je begrijpt al dat goed onderhouden schokdempers je een grote dienst bewijzen en belangrijk zijn voor je veiligheid. Als de schokdempers niet goed werken zul je als automobilist de grip op de weg verliezen en wordt het voertuig onbestuurbaar. Om over het comfort nog maar te zwijgen. 

Schokdempers tijdig laten controleren 

Daarom doe je er verstandig aan om de schokdempers regelmatig te laten testen door een professionele automonteur of vakgarage. Zijn je schokdempers toe aan vervanging of wil je ze laten controleren? Aarzel dan niet langer en neem gelijk contact met ons op. Bij Autobedrijf Rick Hilger bieden wij hoge kwaliteit voor een vaste scherp prijs.