In Nederland is sinds oktober 2019 bij bijna alle tankstations de benaming voor benzine veranderd. Euro 95 is verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor het schonere E10. Goed nieuws voor het milieu, maar niet alle auto’s zijn geschikt voor deze E10 benzine. Wat houdt deze E10 brandstof precies in? Wij beantwoorden al uw vragen en zetten de voor- en nadelen voor u op een rij. Lees gauw verder!

Wat houdt E10 benzine in?

E10 benzine is een vervanger van Euro 95, dat officieel E5 heet. E10 is niet meer dan gewone benzine waar tien procent bio-ethanol aan is toegevoegd. De Rijksoverheid probeert op deze manier de C02-uitstoot te beperken.

Wat zijn de voordelen van E10?

Het grootste voordeel is dat bij de productie van E10-benzine minder CO2-uitstoot vrijkomt dan bij fossiele brandstof. Bio-ethanol wordt namelijk niet gewonnen uit aardolie, maar uit gewassen als maïs en suikerriet. Dit zorgt ervoor dat we minder afhankelijk zijn van het gebruik van fossiele brandstoffen. Een ander voordeel is dat E10 gemiddeld goedkoper is dan E5 brandstof. Niet alleen goed voor het milieu maar dus ook voor uw portemonnee!

Wat zijn de nadelen van E10?

Toch is het gebruik van de E10 brandstof niet altijd voordelig. Bio-ethanol bevat namelijk minder energie dan fossiele brandstof. Dit betekent dat u meer brandstof nodig heeft om dezelfde afstand in kilometers af te leggen. Daarbij is E10 vergeleken met zijn voorganger minder lang houdbaar. Gemiddeld is E5 brandstof zes maanden houdbaar. Bij E10 is dit slechts drie maanden.

De gevolgen van E10 voor uw auto

De toename van bio-ethanol kan het rubber en kunststof in uw auto aantasten. Dit heeft gevolgen voor de brandstofleidingen, afdichtingen en keerringen. In combinatie met zuurstof en vocht kan dit de toename van roest- en corrosie versnellen. Wat weer schadelijk is voor de injectoren van uw auto. De oplossing hiervoor is het gebruik van additieven om de schadelijke effecten te beperken. Een additief is een chemische stof die aan de brandstof wordt toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat de motor de olie beter reinigt en daardoor langer werkt.

Het gebruik van additieven

Bent u niet zeker van het gebruik van E10 brandstof voor uw auto? Autobedrijf Rick Hilger biedt een aantal additieven aan ter bescherming van het brandstofsysteem. Deze additieven worden specifiek ontwikkeld ter bescherming van de schadelijke effecten van E10 brandstof.

Is uw auto geschikt voor E10 benzine?

Niet elke auto is geschikt voor E10 benzine. Dit is afhankelijk van welke benzineauto u heeft. Ongeveer 90% van alle benzineauto’s in Nederland is geschikt voor E10 benzine. Wilt u zeker weten of uw auto geschikt is voor E10? Doe dan snel de check op E10 check.

Meer weten?

Heeft u vragen over onze additieven of over E10 brandstof? Wij helpen u graag verder! Neem dan contact met ons op.